La Parròquia

L’Edifici

Sant Pius X és la Parròquia del barri del Congrés i els Indians de Barcelona. La seva construcció, que com el barri es va promoure amb motiu del Congrés Eucarístic de 1952, es va iniciar el 20 de novembre de 1960 i es va inaugurar l’any 1963. Tot i que erigida molt abans va iniciar la seva tasca pastoral en un local del carrer de l’Espiga. La seva ubicació definitiva va ser al carrer dedicat al Cardenal Tedeschini, on encara la podem trobar avui.

L’església és obra de Josep Soteras, urbanitzador principal del barri del Congrés. Va ser projectada per presidir la plaça del Congrés Eucarístic, tot i que no es va enllestir, com ja hem dit, fins uns quants anys després. És una nau en forma d’hangar, de 45,87 m d’allargada, 21,71 m d’amplada i 11,89 m d’alçada, a part dels 3,47 m de fondària del cancell. Amb arcs de formigó ben visibles, un porxo-visera horitzontal i amplíssim.

Té una forma simple, però contundent, amb volums retallats i clars, per destacar entre els blocs de pisos. Contrasta fortament la seva presència amb el conjunt de construccions que l’envolten, com una fita. Només la torre-campanar exempta de 50,38 m d’alçada inclosa una creu metàl·lica de 9,91 m, calada i lleugera, hi estableix relació en alçada. Els edificis del darrere abracen el conjunt com un teló de fons, formant un arc rere l’absis. L’interior, de 1.750m², te un aforament d’aproximadament 800 persones assegudes.

Interiorment, destaca la coberta, amb panells corbats de formigó prefabricat, de formes triangulars. Les parets perimetrals són de maó vist, amb vitralls correguts a la part més alta.

Compta amb una capella lateral dedicada al Santíssim. Els vitralls, els murals ceràmics i el retaule de pedra que presideix el presbiteri i la pila baptismal són obra del Grup Flamma (Domènec Fita, Albert Garcia, Joan Lleó, Romà Vallès i Francesc Carulla).

L’orgue va ser obra del mestre orguener Gabriel Blancafort i París construït en el seu taller de Collbató.

La demarcació

La demarcació parroquial comprèn l’espai delimitat pels carrers Garcilaso; Acàcies; Alexandre Galí; Ramón Albó; Riera d’Horta i Concepció Arenal.

Forma part de l’Arxiprestat de Vilapicina amb les parròquies de Santa Eulàlia de Vilapicina; Mare de Déu de Fàtima; Sant Esteve; Sant Francesc Xavier; Sant Mateu; Sant Rafael i Sant Narcís .

I juntament amb els arxiprestats de Gràcia, Guinardó, Horta, Sant Gervasi, Sarrià i Vall d’Hebron, formen la Zona Pastoral 2